Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ
Το σημερινό χωριό Βεργίνα ιδρύθηκε το 1922 στη θέση όπου κάποτε υπήρχαν δύο μικροί οικισμοί βοσκών, οι Κούτλες και οι Μπάρμπες. Το όνομα Βεργίνα δόθηκε στο χωριό από τον τότε μητροπολίτη Βέροιας και είναι το όνομα μιας θρυλικής βασίλισσας που διατηρούσε τα παλάτια της στην περιοχή βορείως του ποταμού Αλιάκμονα και τα θερινά της ανάκτορα ή Παλατίτσια, στην ευρύτερη ζώνη του χωριού. Σύμφωνα με το θρύλο η βασίλισσα Βεργίνα πνίγηκε στα νερά του παραποτάμου του Αλιάκμονα, Μπαρμπούτα, για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Το χωριό έγινε πασίγνωστο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όταν το φθινόπωρο του 1977 αποκαλύφθηκε, ασύλητος, ο τάφος του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου και αποδείχτηκε περίτρανα ότι η πρώτη πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας, οι Αιγές, βρισκόταν ακριβώς στη θέση του σημερινού χωριού Βεργίνα.
 1.ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Το αρχαίο θέατρο της Βεργίνας αποτελεί, μαζί με το γειτονικό ανάκτορο, τη σπουδαιότερη περιοχή της αρχαίας πόλης των Αιγών.  Η σημασία του ως ένα από τα παλαιότερα λίθινα θέατρα του ελληνικού χώρου, αλλά και η ιστορική του σπουδαιότητα, αφού σχετίζεται με τη δολοφονία του Φιλίππου Β’, το καθιστούν πόλο έλξης για ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών και προβάλουν την προστασία, την αποκατάσταση και την ανάδειξή του ως αναγκαία.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΒΕΡΓΙΝΑ


Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ανάκτορο των Μακεδόνων Βασιλέων και κοντά στην αρχαία Αγορά της πόλης κατασκευάστηκε τον 4ο π. Χ. αιώνα το Θέατρο της Βεργίνας, στο οποίο σύμφωνα με την αρχαία παράδοση δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’ μπροστά στα μάτια του γιου του Αλέξανδρου.






Αραμπατζής Παναγιώτης Γ1

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου